La hematolog ( TRATAMENT TROMBOFILIE)


Am fost la Sibiu cu rezultatele analizelor. Doctorul a sunat-o pe dna dr hematolog din cadrul clinicii Polisano si a rugat-o sa ma primeasca. A spus ca nu tine de el acest diagnostic si ca ma trimite la hematolog. Banuiam ca voi face injectii dar speram sa mi se dea doar pastile.
Doamna dr hematolog Pumnea m-a intrebat ce pastile iau si cand voi face embriotransferul. Pentru cele doua mutatii ale genei PAI mi-a spus sa iau aspenten 1/zi in jurul pranzului iar in momentul in care voi fi insarcinata va trebui sa fac injectii cu Clexane 1/zi pe toata perioada sarcinii plus o luna dupa nastere. Pentru mutatia genei MTHFR C677T mi-a spus sa iau acid folic de 5 mg.
Nu m-a speriat atat de mult acest lucru. Sunt in stare sa fac orice fel de sacrificiu cu conditia de a avea un copil sanatos. Sunt dispusa sa fac injectii, sa stau numai in pat, sa renunt la viata sociala si profesionala.
Imi doresc un copil mai mult decat orice.
Cred ca avem timp pentru toate , avem timp sa ne refacem viata sociala, avem timp sa evoluam in cariera si sa ne orienta spre ce profesie ne dorim. Avem timp pentru toate..dar pentru un copil timpul este limitat..suntem construiti in asa fel incat ceasul nostru biologic incepe sa cam bata la usa dupa varsta de 35 de ani si cu cat ne rezolvam problemele de ordin medical mai repede cu atat mai bine.
Deci…nu m-a afectat aceasta veste atata timp cat am inteles ca pot avea copii si ca trombofilia afecteaza sarcina doar daca nu faci tratament.
………………………………………………………………………..

Cand am ajuns acasa am citit despre trombofilia in sarcina si m-am cam speriat cand am vazut ca exista anumite riscuri si din cauza tratamentului cu clexane.
……………………………………………………………………….

Uite ce am gasit:

– Gravidele sunt o clasa aparte si desi sub tratament adecvat, unele pot avea numeroase avorturi spontane pana vor putea in sfarsit duce o sarcina pana la capat, cateva renuntand complet la a avea un copil pe cale naturala.

– Tratamentul gravidei cu trombofilie este Heparina – nefractionata sau fractionata, luata zilnic sub forma de injectie. Warfarina sau anticoagulantele orale trec prin placenta si dauneaza fatului insa warfarina poate fi reintrodusa in tratament in perioada alaptarii.


Riscuri pentru mama trombofilica

– Graviditatea se asociaza in mod normal cu o stare de hipercoagulabilitate fiziologica, menita sa limiteze sangerarea post-partum.Asocierea cu alti factori de risc creste riscul de aparitie a trombozei si implicit a tromemboliilor – bucati din tromb se desprind si sunt transportati de curentul sangvin pana la plamani determinand tromembolia pulmonara, o cauza de deces matern post-partum.

– Un al doilea risc important este datorat medicatiei care poate induce o stare de hipocoagulabilitate, determinand sangerari greu controlabile dupa nastere.
( HEMORAGIE) De aceea, daca se poate controla inducerea nasterii, se opreste tratamentul coagulant cu cateva ore/zile inainte si se reinstaureaza dupa nastere, in acelasi timp gravida fiind urmarita atent in caz de aparitie a trombemboliei pulmonare – daca interventia este rapida sunt sanse de supravietuire.

Riscuri pentru fat
Daca sarcina este bine controlata si cu evolutie buna in trimestrul III, bebelusul se poate naste sanatos si la termen. Insa exista bineinteles un risc mai mare de nastere prematura (sub saptamana 37 de gestatie) si un risc ca greutatea fatului sa fie mai mica decat normalul pentru acea perioada, deseori necesitand internarea pe sectia de Neonatologie.

Monitorizarea gravidei cu trombofilie
Atat pentru riscul tromemboliei pulmonare materne sau sangerarea masiva post-partum din cauza medicatiei cat si pentru riscul asupra fatului, gravida trombofilica trebuie monitorizata atent de medicul curant. Este esential ca indicatiile medicale sa fie urmate ca la carte iar automedicatia, in special, este interzisa (caz propriu urmarit: pacienta a urmat un tratament in primul trimestru aflat de pe internet, lucru ce a dus la decesul intrauterin al fatului in trimestrul II de sarcina).

Pe parcursul sarcinii gravida trombofilica are un risc mai mare de:

– dezvolta preeclamsie
– pierde sarcina in orice trimestru
– aparitie a dezlipirii de placenta, asociata cu hemoragie greu controlabila din cauza tratamentului.

In incheiere, sfatul pentru mamele ce au avorturi repetate este sa discute cu medicul despre posibiliatatea prezentei trombofiliei si testarea adecvata. Si pe parcursul tratamentului corect poate sa apara avortul spontan sau moartea fatului intrauterin insa studiile arata ca nu trebuie abandonata ideea de a avea un copil pentru ca succesul poate aparea la a 3-a sau a 4-a sarcina.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s